آشنایی با اصطلاحات باریستایی

آشنایی با اصطلاحات باریستایی

در سال‌های اخیر، کافه‌ها به طور گسترده‌ای زیاد شده‌اند و تعداد آن‌ها روز به روز نیز افزایش می‌یابد. اما تفاوتی که در دنیای قهوه و نوشیدنی‌های سرد و گرم بر پایه قهوه، کافه‌ها را متمایز می‌کند، هنر دستان باریستاکارها است. باریستا کیست؟، یک واژه ایتالیایی است که به فردی گفته می‌شود که در کافه ها، قهوه با کیفیت درست می‌کند. در این مقاله آکادمی مهرافشان قصد داریم تا برخی از رایج‌ترین اصطلاحات باریستایی را به شما یاد دهیم. پس با ما همراه باشید.

آشنایی با معروف ‌ترین اصطلاحات باریستایی

آشنایی با معروف ‌ترین اصطلاحات باریستایی

باریستا یک حرفه و صنعت خاص است که اصطلاحات منحصر به فرد خود را دارد.برای ورود به این حرفه می توانید مقاله چگونه باریستا شویم را در مهرافشان بخوانید. در ادامه، 20 تا از معروف ‌ترین اصطلاحات باریستایی را برایتان توضیح می‌دهیم:

اسپرسو (Espresso)

اسپرسو (Espresso)

اسپرسو به پادشاه سرزمین دنیای قهوه‌ها شهرت دارد! زمانی که شما با این شاه آشنا می‌شوید، با نوشیدنی‌های دیگری مانند کاپوچینو، کافه لاته، موکا، آمریکانو و بسیاری موارد دیگر نیز معرفی می‌شوید.

برای تهیه اسپرسو از روش استخراج (extraction) استفاده می‌شود. در این روش، آب داغ با فشار بالا از بین دانه‌های فندقی و فشرده شده قهوه عبور می‌کند و عصاره ایجاد شده را جمع می‌کنند. سپس این عصاره را در فنجان اسپرسو سرو می‌کنند.

اصطلاحات باریستایی مربوط به اسپرسو

اسپرسو، عصاره قهوه است و بهترین ویژگی‌های عطر و طعم دانه‌های مختلف این ماده را نشان می‌دهد. به همین دلیل، استانداردها و اصطلاحات اسپرسو به‌صورت خاصی تعیین شده است که نشان‌دهنده ویژگی‌های آن است.

  • شات (Shot)، واحد اندازه‌گیری اسپرسو است و معادل ۲۵ الی ۳۰ میلی‌لیتر است؛ به عبارت دیگر، یک شات اسپرسو حدوداً ۲۵ تا ۳۰ میلی‌لیتر قهوه اسپرسو است.
  • دبل شات (Double Shot)، دو برابر شات اسپرسو است و معادل ۵۰ الی ۶۰ میلی‌لیتر قهوه اسپرسو است.
  • خامه یا کرما (Crema)، کرما یا خامه در اسپرسو یک لایه فوم یا کفی غلیظ است که روی قهوه شکل می‌گیرد. این لایه زمانی به وجود می‌آید که هوا و روغن‌های قهوه در هنگام استخراج قهوه با هم ترکیب می‌شوند. اما به مدت کوتاهی از روی قهوه محو می‌شود و ماندگاری آن کوتاه است.

لازم به ذکر است که درست کردنن اسپرسو نیاز به دستگاه خاصی دارد که به نام دستگاه اسپرسوساز مصطلح است. در ادامه به اصطلاحات باریستایی که مربوط به طعم قهوه می‌شود، می‌پردازیم.

اصطلاحات باریستایی مربوط به اسپرسو

قهوه (coffee)

یکی دیگر از اصطلاحات باریستایی مربوط به اصطلاحات قهوه می‌شود؛ این واژگان مربوط به طعم و عطر قهوه و آزمون چشایی قهوه Coffee cupping ( کاپینگ ) می‌شود. یادگیری این اصطلاحات باریستایی به شما کمک می‎کند تا بتوانید طعم و عطر مورد دلخواه خود را از قهوه‌ای که می‌نوشید، به‌دست آورید.

قهوه یک نوشیدنی دم‌کردنی است که از دانه‌های قهوه بو داده (رُست شده) درست می‌شود. دانه‌های این نوشیدنی محبوب از گیاه آن به‌دست می‌آید که در آفریقا و آسیا بیشتر کِشت می‌شود.

اصطلاحات باریستایی مربوط به قهوه

در ادامه به اصطلاحات باریستایی که مربوط به قهوه می‌شود، می‌پردازیم و با آنها آشنامی‌شویم.

تمپ یا فشردن قهوه

تمپ کردن یا فشردن قهوه یکی از اصطلاحات باریستایی است که کاربرد بسیار زیادی دارد. در روش تمپ کردن، قهوه‌ آسیاب‌شده را قبل از قرار دادن در دستگاه اسپرسوساز به ‌آرامی با ابزاری به نام تمپر(Tamper) یا قهوه کوب فشرده می‌کنند. در این حالت آب داغ را بر روی قهوه فشرده می‌ریزند تا عصاره قهوه یا همان اسپرسو که توضیح داده‌ایم، به دست آید.

گرایندر یا آسیاب قهوه

گرایندر یا آسیاب کردن قهوه یکی از اصطلاحات باریستایی برای تهیه انواع قهوه‌ها (دمی، اسپرسو، ترک و …) است که در آن دانه‌های قهوه را متناسب با روش‌ها و ابزارهایی آسیاب می‌کنند. همچنین قهوه‌های آسیاب شده را با لوازمی مانند کمکس، آئروپرس، فرنچ پرس و غیره دم می‌کنند. برای آشنایی با لوازم ضروری باریستا با مجله آکادمی مهرافشان تماس بگیرید.

فوم گیری شیر

در دنیای اصطلاحات باریستایی، فوم گیری شیر یکی دیگر از واژه‌های مصطلح است. در فوم گیری، شیر را درون ابزاری به نام پیچر می‌ریزند و آن را در زیر نازل بخار در دستگاه اسپرسو ساز قرار می‌دهند. از فوم گیری برای تهیه لته و کاپوچینو استفاده می‌کنند.

لته آرت

لاته یا لته (latte) از ترکیب اسپرسو، شیر قوام‌‌یافته و فوم شیر تهیه می‌شود. طرز تهیه لاته بسیار آسان است و برای زیبایی و تزیین آن روشی به نام لته آرت یا هنر شیرقهوه‌نگاری را به کار می‌برند.

هر چند ایجاد طرح‌های مختلف روی لته به ذوق، سلیقه باریستاکار وابسته است اما دستگاه اسپرسو ساز بر کیفیت آن تأثیر زیادی دارد.

Aftertaste (طعم قهوه)

به‌طورکلی، هنگام نوشیدن قهوه، طعم‌های مشخصی حس می‌شود که معمولاً پس از نوشیدن قهوه برجای می‌ماند. به طعم جامانده ازنوشیدن قهوه Aftertaste که می‌تواند شکلاتی، سوخته، تنباکویی، دودی، کاراملی و غیره باشد.

در ادامه به اصطلاحات باریستایی در مورد طعم‌های مختلف قهوه می‌پردازیم.

اصطلاحات مربوط به طعم قهوه

مزه تلخی طعم پایه قهوه است که می‌توان آن را از تلخی‌های محبوب در مواد غذایی دانست که طرف‌داران زیادی دارد. اما طعم قهوه به تلخی محدود نمی‌شود و این نوشیدنی محبوب، مزه‌های مختلفی دارد.

در ادامه به اصلاحات باریستایی رایخ در مورد طعم قهوه می‌پردازیم.

  • Bready (قهوه با طعم غلات)
  • Briny (قهوه شور)
  • Bright (قهوه با اسیدیته تیز)
  • Buttery (قهوه چرب)
  • Caramelly (قهوه کاراملی)
  • Carbony (قهوه سوخته یا دودی)
  • Chocolaty (قهوه شکلاتی)
  • Citrus (قهوه مرکباتی)
  • Floral (قهوه با عطر و بوی گل)
  • Fruity (قهوه میوه‌ای)
  • Medicinal (قهوه با طعم دارویی)
  • Nutty (قهوه با طعم آجیل)

البته اصطلاحات باریستایی در مورد طعم قهوه به این موارد محدود نمی‌شود و طعم‌های تند و ترش و حتی کپک زده نیز جز مزه‌های متنوع این نوشیدنی پرطرف‌دار است.

اصطلاحات مربوط به طعم قهوه

نتیجه گیری

اصولاً باريستا شخصی (خانم یا آقا) حرفه‌اي است که مسئوليت تهيه نوشيدني‌هاي گرم و سرد بر پايه اسپرسو را در کافه‌ها بر عهده دارد. اما يک باريستاي خوب بايد قبل از هر کاری به اصطلاحات باریستایی تسلط داشته باشد تا برای کار کردن بتواند تسلط کافی برای اضافه‌کردن موادمختلف را داشته باشد.

میدوارم که با خواندن این مقاله آکادمی مهرافشان توانسته باشید با واژگان رایج در کافه‌ها آشنا شده باشید. همچنین برای یادگیری باریستا می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و آموزش دوره باریستا را شرکت کنید.

سؤالات متداول

1-اصطلاحات مربوط به ابزار باریستا چیست؟

ضروری ترین ابزار باریستا عبارتند از اپرون (پیش‌بند)، پارچ بخار، دماسنج، ترازو، ظرف‌های شات و مواد تمیزکننده مانند برس یا پارچه.

2-اصطلاح شغلی دیگر برای یک باریستاکار چیست؟

متخصص خدمات مشتری یا مدیر کافه از اصطلاحات باریستایی برای شغل فردی است که مسئولیت درست‌کردن نوشیدنی‌های درون کافه را دارد.

3-باریستاهای استارباکس چه نامیده می‌شوند؟

باریستاهای سخت کوشی که سفارشات روزانه استارباکس را آماده می‌کنند، در واقع باریستا نیستند، البته از نظر استارباکس. در عوض، استارباکس از همه کارکنان خود به عنوان «شریک» در شرکت یاد می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید